Hoe wordt rode palmolie gemaakt?

De trossen met palmnoten worden handmatig geoogst en vervolgens gesteriliseerd met waterdamp. Deze stap helpt de ranzigheid van de olie te vertragen en de scheiding tussen het fruit en de tros te vergemakkelijken. In een grote trommel worden de vruchten gescheiden van de trossen, die worden gerecycled als compost. De vruchten worden vervolgens in de buurt van de productiegebieden geperst met behulp van hydraulische persen. Tijdens deze fase worden een vloeistof genaamd palmlikeur en vezels geproduceerd. De vaste residuen worden vervolgens verwijderd door trilling. De palmlikeur wordt gescheiden van de vezels en de noten en ondergaat verschillende klaringsstappen voordat ze rode palmolie wordt. De waterresiduen worden vervolgens verwijderd en de olie wordt opgeslagen.

De olie is niet gehydrogeneerd en heeft geen toxiciteit, ze kan worden gebruikt bij het koken en zelfs bij het frituren.

fabrication palme rouge Emile Noël

Het model “Palm Done Right”

respect des agriculteurs Emile Noël

Valorisatie van en respect voor de boeren:

De kopers moeten telers een minimumprijs garanderen die alle productiekosten dekt en winst garandeert, zelfs wanneer de marktprijs onder deze drempel daalt. (Palmoliearbeiders profiteren van betere lonen, veilige arbeidsomstandigheden, bescherming tegen sociale onrechtvaardigheid en kinderarbeid) alleen biologische landbouwmethoden gebruiken, vrij van chemicaliën en conventionele methoden, en afgestemd zijn op organische waarden, overtuigingen en principes.

accompagnement palme rouge Emile Noël

Begeleiding van de gemeenschappen:

Palmolie wordt gekweekt in enkele van ’s werelds armste regio’s, waar basisvoorzieningen zoals stromend water, elektriciteit, onderwijs en basisgezondheidszorg ontbreken.

Palm Done Right maakt het mogelijk sociale programma’s te ontwikkelen in samenwerking met leden van de bewegingen: de bouw van medische klinieken, de ontwikkeling van sportprogramma’s voor de lokale kinderen, ondersteuning van de lokale scholen, het creëren van drinkwaterbronnen, enz.

respect palme rouge Emile Noël

Respect voor de natuur en de bodem:

De fusie van de inheemse teeltmethoden en de technische knowhow van professionele agronomen biedt boeren de mogelijkheid om te genieten van de kennis, de ondersteuning en de middelen die nodig zijn om zich te ontwikkelen met respect voor de biologische landbouw (zonder het gebruik van pesticiden, herbiciden of andere synthetische meststoffen.)

De studies over de ecosystemen worden uitgevoerd met als doel gebieden te beschermen en te rehabiliteren door een herbebossingsplan te volgen.

animaux palme rouge

Respect voor de dieren:

De boeren verbouwen biologische palmen op kleine percelen terwijl een deel van het land intact blijft om de biodiversiteit te bevorderen. Met Palm Done Right wordt ongeveer 80% van het land gebruikt voor biologische productie, 5% voor infrastructuur en de resterende 15% wordt geconserveerd om het behoud van biodiversiteit te ondersteunen.