Een verantwoordelijke partner, voorloper en visionair

Emile Noël heeft ervoor gekozen om zich aan te sluiten bij een structuur die gespecialiseerd is in duurzaam beheer van de teelten van de rode palm. De missie van Natural Habitats is om de rode palm op een duurzame manier en 100% biologisch te cultiveren. Dit bedrijf streeft ernaar om de teelt verantwoordelijk te beheren, het milieu en de mensen te respecteren en tegelijkertijd de transparantie en traceerbaarheid van de benodigdheden te garanderen.

Toen Alfons van der Aa in 2009 Natural Habitats oprichtte, was zijn doel te bewijzen dat de palmteelt een positieve invloed op de planeet kan hebben, zonder de leefomgeving van diersoorten en lokale gemeenschappen te schaden, die helaas vaak worden getroffen door de schade veroorzaakt door de conventionele palmindustrie. Sinds haar oprichting heeft Natural Habitats zich uitgebreid naar andere regio’s en is nieuwe samenwerkingsverbanden aangegaan met voornamelijk onafhankelijke producenten. Het doel is om grotere hoeveelheden biologische en verantwoorde rode palmolie beschikbaar te maken.

palm done right palme rouge emile noel

Natural Habitats ligt aan de basis van de oprichting van de beweging “Palm Done Right” (De goed gecultiveerde palm), gericht op het sensibiliseren, informeren en stimuleren van merken, fabrikanten en consumenten om de duurzame en verantwoorde teelt van de biologische palmolie te ondersteunen.

Waar komt de rode palmolie van Emile Noël vandaan?

equateur emile noel en

De rode palmolie van Emile Noël is afkomstig van 100% biologische en verantwoorde teelten in Ecuador. Ze wordt gecultiveerd zonder de tussenkomst van pesticiden, herbiciden of synthetische meststoffen en in overeenstemming met de verbintenissen van “Palm Done Right”.

Vandaag de dag produceren meer dan 129 kleine boeren en 150 kleine boerderijen biologische rode palmolie voor de sector in Ecuador. En dit aantal blijft groeien naarmate de landbouwers de voordelen van de omschakeling naar biologische landbouw erkennen (positieve effecten op het milieu, de gezondheid, de economie).

Ze hebben hun land gewijd aan de productie van biologische rode palmolie door alleen biologische landbouwmethoden te gebruiken, vrij van chemicaliën en conventionele methoden en zijn afgestemd op de waarden, de overtuigingen en de principesvan bio.

bio responsable Emile Noël nl
producteurs locaux Emile Noël nl
petites fermes Emile Noël nl

De teelt van rode palmolie van Emile Noël wordt gecontroleerd

De productie van rode palmolie in het hart van de sector in Ecuador voldoet aan de meest veeleisende internationale normen, waaronder de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (Round Table for Sustainable Palm Oil – RSPO), voor de bescherming van het Ecuadoraanse regenwoud.

De beweging Palm Done Rightgaat verder dan de huidige certificeringen en vereisten, om een steeds positievere impact te garanderen. Het bevordert de implementatie van de RSPO-normen (ondersteund door WWF), van de Europese biologische regelgeving en van de standaard gekoppeld aan de eerlijke handel: Fair for Life.

Eenmaal ontvangen in Pont-Saint-Esprit, ondergaat de olie verschillende analyses.
Het laboratorium van de oliemolen voert ongeveer tien fysisch-chemische controles uit, evenals organoleptische analyses die verband houden met het aspect en de smaak van de olie.

Vervolgens zorgen we ervoor dat er geen contaminanten aanwezig zijn door een controleplan te volgen, inclusief het onderzoek naar pesticiden, zware metalen, ftalaten, mycotoxinen, PAK’s, etc.

De rode palmolie van Natural Habitats is RSPO-IP gecertificeerd.

“IP” staat voor “Identity Preserved” (identiteit behouden), dit is het meest veeleisende niveau van certificering.

Alle partijen oliën komen uit eenzelfde unieke bron, geïdentificeerd, gecertificeerd en getraceerd, gescheiden van andere teelten.

De rode palmolie van Emile Noël is biologisch gecertificeerd door Ecocert volgens de regulering van de Franse biologische landbouw.

Een rechtvaardige olie: de sector van de biologische rode palmolie van Emile Noël draagt het label BIOPARTNER®. Ze is ook gecertificeerd conform de standaard Fair for Life, wat betekent dat de handel met de producenten eerlijk is.

De ontwikkelingsfondsen worden gebruikt om de gunstige sociaal-economische effecten te maximaliseren, door middel van gunstige sociaal-economische programma’s, door programma’s die verband houden met duurzaamheid en vruchtbaarheid van de bodem, met financiering van acties in verband met gezondheid en onderwijs , enz.